Wereldwaterdag: Waarom is 22 maart zo belangrijk?
Je flesje bijvullen, even douchen of de wc doorspoelen. Water lijkt zo vanzelfsprekend. Toch zijn er, terwijl je dit leest, 2 miljard mensen op de wereld die geen schoon drinkwater in of bij hun huis hebben. Daarom is 22 maart, Wereldwaterdag, hét moment om aandacht te vragen voor schoon drinkwater. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.
![](https://simavi.org/media/pages/medialibrary/0cc10676c2-1738074751/seretan-makoi-1200x.png)
Wat is Wereldwaterdag?
Wereldwaterdag is een internationale dag die jaarlijks op 22 maart wordt gevierd. Deze dag is in 1993 in het leven geroepen door de Verenigde Naties om wereldwijd bewustzijn te creëren over waterproblemen en het belang van schoon water en sanitaire voorzieningen. Het is een moment om stil te staan bij de cruciale rol die water speelt in ons dagelijks leven en de uitdagingen waar miljoenen mensen wereldwijd mee te maken hebben.
Waarom is Wereldwaterdag belangrijk?
Investeren in water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH) is cruciaal voor een duurzame, eerlijke en gezonde samenleving. Vandaag de dag hebben nog steeds 1 op 4 mensen geen toegang tot schoon drinkwater en de helft van de wereldbevolking heeft geen toegang tot een veilig toilet. Nederland is een waterland en een voorvechter voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) 5, 6 en 13 rondom gendergelijkheid, WASH en klimaatadaptatie.
Waarom gaat het op Wereldwaterdag ook over het klimaat?
Je hoort dagelijks over de klimaatcrisis. Over bosbranden, smeltende gletsjers en hittegolven. Maar wist je dat klimaatverandering ook enorme impact heeft op ons water? De klimaatcrisis zorgt voor een wereldwijde watercrisis. En vooral vrouwen en meisjes in Afrika en Azië zijn hiervan de dupe.
Klimaatverandering verslechtert de toegang tot water: droogte, maar ook overstromingen zorgen ervoor dat waterbronnen worden aangetast. In de steden staan vrouwen en meisjes daardoor urenlang in de rij voor een jerrycan water en in afgelegen gebieden lopen ze kilometers op zoek naar water voor hun gezin. De ellenlange tochten en lange wachttijden zorgen ervoor dat ze niet naar school kunnen of een inkomen kunnen verdienen.
Wat is het thema van Wereldwaterdag 2025?
Het thema van Wereldwaterdag 2025 is het behoud van onze gletsjers. Het smelten van gletsjers heeft grote gevolgen voor de watervoorziening in veel landen, zoals bijvoorbeeld in Nepal. De gletsjers in de Himalaya vormen een cruciale waterbron voor miljoenen mensen, en het smelten van de gletsjers leidt tot verwoestende overstromingen en aardverschuivingen, maar ook tot een afname van drinkwatervoorraden. Hierdoor worden gezinnen gedwongen om verder te reizen om water te halen, wat vooral een zware last legt op vrouwen en meisjes.
Waarom vraagt Simavi op Wereldwaterdag ook aandacht voor sextortion?
Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen worden lastiggevallen in de rij voor water, seksueel worden geïntimideerd en dat sommige vrouwen en meisjes zelfs gedwongen worden om seks te hebben met de mannen die de waterpunten beheren in ruil voor water (sextortion).
Wij vinden dat iedereen, overal ter wereld veilig toegang moet hebben tot drinkwater. Daarom vragen we op Wereldwaterdag extra aandacht voor onze campagne Stop Seks voor Water. Stijgende waterschaarste als gevolg van klimaatverandering treft vrouwen het hardst. Wij eisen dat overheden meer prioriteit geven aan het garanderen van een veilige toegang tot water voor vrouwen en meisjes, en alles doen om de praktijk van seks voor water uit te bannen.
Hoe zet Simavi zich in voor schoon water en sanitatie?
Simavi werkt met partners in landen in Afrika en Azië aan projecten die lokale oplossingen van vrouwen en meisjes ondersteunen zodat zij toegang krijgen tot water, een toilet en een gelijke behandeling.
In Nepal werken we bijvoorbeeld samen met onze partner Dopper al jaren om de toegang tot veilig drinkwater verbeteren voor mensen die dit het hardst nodig hebben. Al vanaf de eerste waterfles die werd verkocht, heeft Dopper gedoneerd aan de Simavi waterprojecten in Nepal.
![](https://simavi.org/media/pages/medialibrary/f1dca8fb40-1738075636/sarwacha-1200x.png)
Hoe kan ik bijdragen op Wereldwaterdag?
Er zijn verschillende manieren om bij te dragen aan de strijd voor schoon water en sanitaire voorzieningen:
- Deel informatie: Help mee om bewustwording te vergroten door Wereldwaterdag en de campagne Stop Seks voor Water onder de aandacht te brengen via sociale media.
- Doneer: Met jouw donatie kan Simavi nog meer projecten ondersteunen en vrouwen en meisjes helpen aan schoon water en een veilige leefomgeving.
- Doe mee aan een evenement: Sluit je aan bij lokale initiatieven en evenementen die op Wereldwaterdag worden georganiseerd.
Wat is de impact van jouw steun?
Elke bijdrage helpt om duurzame veranderingen te realiseren. Met de steun van donateurs werken we aan projecten die ervoor zorgen dat vrouwen en meisjes toegang krijgen tot water, een toilet en een gelijke behandeling. Samen kunnen we ervoor zorgen dat niemand hoeft te lijden onder waterarmoede of onrechtvaardige praktijken zoals sextortion.