Vrouwen staan nu centraal in het beleid. Het verhaal van Laxmi

Verhaal: Laxmi Pun Magar, Nepal

Laxmi's verhaal is er een van doorzettingsvermogen. Van vrijwilliger klom ze op tot vicevoorzitter in haar gemeente, vastberaden om specifiek vrouwen te ondersteunen.

In het kantoor van vicevoorzitter Laxmi Pun Magar van Barahataal Rural Municipality herinnert het verouderde naambordje met de tekst vice-chairman, ons er subtiel aan dat vrouwen nog altijd minder machtsposities innemen dan mannen. De positie van vicevoorzitter is veeleisend, zoals ook blijkt uit de vele telefoontjes die ze beantwoordt, maar Laxmi is het levende bewijs dat vrouwen machtsposities kunnen én moeten krijgen om ervoor te zorgen dat de stem van vrouwen wordt gehoord.

Grote positieve invloed op het veilig gebruik van water in de gemeenschap

Laxmi’s traject bij ENPHO, een lokale milieu- en volksgezondheidsorganisatie in Nepal en Simavi partner binnen het WASH SDG-project, begon als vrijwilliger. Bij ENPHO leerde ze in een training over essentiële zaken als sanitaire voorzieningen, drinkwater, hygiëne en menstruele gezondheid.

Bepakt met deze kennis bezocht ze huishoudens binnen haar gemeenschap en leerde mensen meer over het belang van schoon en veilig water en sanitaire voorzieningen. “Voorheen verwarmden mensen het water alleen, maar kookten het niet, of ze gebruikten geen filter of wasten hun groenten met onzuiver water. Ik hielp om hen te laten zien welke stappen belangrijk zijn en hoe je kunt zorgen voor veilige toiletten en schoon water."

Taboes, stigma’s en menstruatiehutten bespreekbaar maken

Ze realiseerde zich al snel dat het vrouwen in het gebied ontbrak aan basisvoorzieningen, zoals toegang tot schoon water en goede sanitaire voorzieningen. Bovendien was er de onrechtvaardige praktijk van chhaupadi, waarbij menstruerende vrouwen werden gedwongen om zich af te zonderen in een hut. 

"Wanneer we naar deze huishoudens gingen, spraken we over de taboes en stigma's die ertoe leidden dat vrouwen werden weggestuurd naar een chhaupadi hut. Nu, samen met het bewustzijn dat is gecreëerd door ENPHO en het werk van de gemeente, zien we dat deze praktijk wordt afgeschaft."

Vastbesloten om vrouwen mondiger te maken

Ze is vastbesloten om specifiek vrouwen te ondersteunen. "Tijdens de huisbezoeken viel me op dat vrouwen vaak beperkt zijn tot de keuken. Er wordt van ze verwacht dat ze huishoudelijke taken verrichten, de kinderen opvoeden en voor het hele gezin zorgen. Maar ook buitenshuis kunnen vrouwen veel meer. Ze moeten kansen krijgen." Vastbesloten om vrouwen mondiger te maken, wilde Laxmi vrouwen vertegenwoordigen. En daarom wilde ze vicevoorzitter worden in haar gemeente (Barahataal Rural Municipality).

"ENPHO heeft mijn campagne echt geholpen. De meeste mensen herkenden me van de huisbezoeken en zagen me als een goedgeïnformeerd pleitbezorger voor WASH-kwesties (Water, Sanitatie en Hygiëne)." Het vertrouwen van de gemeenschap in terug te zien in de indrukwekkende uitslag van stemmen, waarbij ze zelfs meer stemmen kreeg dan de voorzitter. Tot op de dag van vandaag, wanneer ze een huis in de gemeenschap bezoekt, herinneren de mensen zich haar nog van haar werk met ENPHO en laten ze zien hoe goed ze met hun water en sanitaire voorzieningen omgaan.

Laxmi achter haar bureau bij de gemeente. Het bordje verwijst nog altijd subtiel naar het feit dat mannen nog altijd meer machtsposities bekleden.

Hoe vrouwen in de politiek een verschil maken

Laxmi's verhaal is er een van veerkracht en vastberadenheid. Tijdens haar laatste verkiezing voor de gemeente moest ze zich verkiesbaar stellen als vicevoorzitter omdat de partij een man als voorzitter wilde. Maar voor de volgende verkiezingen is ze vast van plan om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap of het lokale parlement. Want ze weet dat ze - ongeacht haar geslacht - een geweldige kandidaat zou zijn.

Ze is ervan overtuigd dat vrouwen in de politiek een verschil maken: "Vaak houden mannen geen rekening met de gevolgen van bepaald beleid en bepaalde regels voor vrouwen en nemen ze beslissingen die negatieve gevolgen kunnen hebben voor vrouwen. Ik heb dit ook vaak gezien tijdens de huisbezoeken. 

Als vrouwen beslissingsbevoegdheid hebben in het huishouden, zie je een enorm verschil in welvaart ten opzichte van huishoudens waar dit niet het geval was. Nu kan ik ervoor zorgen dat vrouwen niet over het hoofd worden gezien als we nieuw beleid opstellen." Haar verhaal herinnert ons er weer eens aan dat als de positie van vrouwen wordt versterkt dat vaak een positief effect heeft op de hele gemeenschap.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van verhalen over inspirerende vrouwen als Laxmi? Volg ons dan op Instagram of Facebook. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.


Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer