Valentine Mombafi – Meer invloed door je stem te laten horen

Verhaal: Valentine Mombafi, Kenia
Valentine Mombafi

Vrouwen en meisjes worden niet altijd gehoord en zijn vaak niet in staat om mee te beslissen

Vrouwen en meisjes krijgen niet altijd de kans om hun zorgen te uiten of betrokken te zijn bij het maken van beslissingen. Maar vrouwen en meisjes hebben veel meer last van slechte water- en sanitaire voorzieningen en worden het hardst geraakt door problemen met water. Vrouwen hebben meestal de verantwoordelijkheid om water te halen voor het gezin en hebben meer huishoudelijke taken.

Stel je nu eens voor dat mindervalide vrouwen nóg meer door worden benadeeld, waardoor ze 'achterblijven'. Dit is het verhaal van Valentine Mombafi, een mindervalide vrouw, en hoe zij voor een ander geluid zorgde.

Valentine Mombafi: gebruikt haar invloed om waterproblemen voor vrouwen op te lossen

‘We wisten niets over publieke participatie, we wisten niets over budgettering. Vrouwen weten niets over de overheid.’ Dit veranderde toen ze werd uitgenodigd om deel te nemen aan een waterbeheerprogramma en vergaderingen van WASH (water, sanitatie and hygiëne) als onderdeel van het Watershed-project

Ze volgde een training om haar vaardigheden te ontwikkelen en leerde om haar invloed te gebruiken om waterproblemen aan te kaarten voor mindervalide vrouwen en mensen in Nanyuki (Kenia).

Valentine Mombafi Watershed
Valentine Mombafi
‘Niemand luistert naar ons, tenzij een van onze eigen mensen erbij is.'

In het bestuur, haar stem wordt gehoord

Tot nu toe heeft Valentine een watertank geregeld voor een lokale school, zit ze in het bestuur van het lokale waterbedrijf en zat ze in het Laikipia East Budget Committee. Zoals Valentine zegt: ‘niemand luistert naar ons, tenzij een van onze eigen mensen erbij is.’ Het is een enorme stap vooruit als je stem wordt gehoord.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer