Nalatenschap met impact: 'Ik ben trots op mijn oom Peter Dicke'

Verhaal: Willemijn Dicke, Nederland

Peter Dicke besloot om Simavi als enige erfgenaam te benoemen van zijn vermogen van ruim een miljoen euro. Met zijn zorgvuldig gespaarde geld wilde hij vrouwen meer zeggenschap geven over hun eigen leven en op die manier de wereld verbeteren. Willemijn Dicke, executeur testamentair van haar oom, vertelt over het bijzondere leven van Peter Dicke.

Peter Dicke was nog maar 12 jaar oud toen hij moederziel alleen in een Japans interneringskamp terecht kwam. En al even alleen reisde de oom van Willemijn Dicke na de oorlog naar Nederland om – in een land waar hij nog nooit geweest was – naar school te gaan. Het was het begin van een veelbewogen leven, vertelt Willemijn.

Foto door Marcel Molle

Toen hij na de oorlog in Nederland vanuit een enorme achterstand zijn middelbare school had afgerond, ging hij studeren aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. In zijn vijfde jaar vertrok hij voor het afronden van zijn scriptie naar de Verenigde Staten, maar daar ging het mis. “Op de een of andere manier lukte het hem niet om die af te ronden, waarop mijn grootvader besloot hem niet langer financieel te ondersteunen.” Na een moeilijke periode keerde hij zonder diploma terug naar Nederland.

De trauma’s die hij had opgelopen in de oorlog achtervolgden hem en het lukte hem niet om zelfstandig te functioneren in de samenleving. “Mijn oom was zeer intelligent, maar sociaal heel onhandig”, stelt Willemijn. “Bij de beschermde werkplek binnen de Sociale Dienst die hij kreeg, kwamen er gelukkig engelen op zijn pad”, vertelt ze. “Zoals zijn baas, Cees Westerneng, die besloot uit te gaan van wat mijn oom Peter wél kon en fungeerde als een rots in de branding voor hem.

“Mijn oom maakte zich grote zorgen over hoe we met de aarde omgaan”

Willemijn Dicke

Een gezond en zuinig leven

Al die jaren verdiende hij maar een bescheiden salaris, maar zijn zeer sobere levensstijl droeg bij aan het vermogen dat hij na zijn dood kon achterlaten. Willemijn, die vanaf haar 25ste haar oom op allerlei manieren heeft bijgestaan, schetst hoe haar oom Peter het grootste deel van zijn leven op een klein kamertje in Amsterdam heeft gewoond. “Die was nog geen vier bij vijf meter, met alleen een bed, een bureau en een stoel. Meer had hij niet nodig.” Een auto heeft hij nooit gehad, hij deed alles met het openbaar vervoer, vertelt ze. “Zo gezond en zuinig als hij leefde: als iedereen dat zou doen zou het klimaatprobleem een stuk kleiner zijn.”

“Mijn oom was zeer belezen en uitgesproken en maakte zich grote zorgen over hoe we met de aarde omgaan. Het was zijn wens om zijn geld na te laten aan iets wat ten goede komt aan de hele bevolking. Zijn redernering was dat als vrouwen meer zeggenschap krijgen over hun leven, dit de hele wereld ten goede zou komen. Ik was in die tijd bezig met een promotie op het gebied van watermanagement en was Simavi al een paar keer tegengekomen. Toen ik hem dat had voorgelegd is hij zelf onderzoek gaan doen. Met name het empoweren van vrouwen, vond hij belangrijk. En het moest een betrouwbare en solide organisatie zijn.”

“Het was zijn wens om zijn geld na te laten aan iets wat ten goede komt aan de hele bevolking”

Willemijn Dicke

Uitgebreid overleg en begeleiding bij alle stappen

Na het overlijden van haar oom in 2020, neemt Willemijn contact op met Simavi. “Ik was, samen met Cees Westerneng, in het testament benoemd tot executeur testamentair, en Simavi als enige erfgenaam. Ik kon toen al vertellen dat er iets aan zou komen, maar dat nog niet helemaal duidelijk was hoeveel. De afwikkeling heeft nog veel tijd gekost, maar we hebben alle stappen in nauw overleg met elkaar en met Fernando van der Brug, onze contactpersoon bij Simavi, genomen. Het was ook fijn dat er goed werd geluisterd naar de wens van mijn oom.”

“Daarbij hielp het dat ik goed op de hoogte was van waarom mijn oom voor Simavi had gekozen. In de gesprekken met Simavi kon ik daarom goed aangeven welke aspecten hij belangrijk vond. Als je nadenkt over nalaten, is het dus verstandig om dat goed te bespreken met degene die je tot executeur wilt benoemen.”

“Het mooie is dat Simavi de financiële speelruimte van het legaat heeft kunnen gebruiken om te innoveren met nieuwe projecten, zoals het Water Justice Fund. En dat Simavi met het geld van mijn oom ook weer nieuw geld kan aantrekken. Daarmee is het een soort vliegwiel. Ook dat vrouwen minder tijd kwijt zijn aan het halen van water en dat er goed wordt geluisterd naar de kennis van vrouwen, spreekt mij erg aan. Ik ben er trots op dat er iets tot stand wordt gebracht wat echt van toegevoegde waarde is in het leven van mensen en dat mijn oom daar de gever van is geweest.”

Meer weten? 

Wil je ook iets bijzonders nalaten of wil je meer weten hoe je erfenis, belastingvrij, kan bijdrage aan de levens van vrouwen en meisjes in Afrika en Azië? Vraag dan onze gratis brochure aan via onderstaand formulier. In onze brochure hebben wij alles over nalaten aan Simavi overzichtelijk op een rij gezet.

Bedankt!

Bedankt voor je informatie-aanvraag over nalaten met impact. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Deze gegevens hebben wij nodig om contact met je te kunnen opnemen, en worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze privacyverklaring om te zien hoe wij met je gegevens omgaan.

Heb je interesse in een persoonlijk gesprek over nalaten? Voor een persoonlijk gesprek staat onze relatiemanager Fien de Ridder voor je klaar.

Fien de Ridder
E-mail me
Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer