Gendergelijkheid essentieel voor aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis
Investeren in gendergelijkheid is essentieel om de klimaat- en biodiversiteitscrisis effectief aan te kunnen pakken. Vrouwen dragen met hun kennis en deskundigheid bij aan het behoud van biodiversiteit, herstel van onze ecosystemen en succesvolle klimaatoplossingen. Het structureel betrekken van vrouwen in besluitvorming is hierbij onontbeerlijk.
Dat stellen Simavi, ActionAid Nederland, Both ENDS, CARE Nederland, Milieudefensie, Women Engaged for a Common Future (WECF) en WO=MEN Dutch Gender Platform in een gezamenlijk paper dat op 24 september is gepresenteerd aan de Tweede Kamer. In dit paper worden concrete beleidsaanbevelingen gegeven en specifieke voorbeelden van het werk van lokale partners uit het mondiale Zuiden die laten zien wat wel en juist niet werkt als het gaat om klimaat- en biodiversiteitacties.
Luisteren naar de ervaringen van vrouwen
De ervaringen van vrouwen, met name uit het mondiale Zuiden, met de gevolgen van de klimaatcrisis en de betrokkenheid van vrouwen bij het behoud van biodiversiteit bieden waardevolle inzichten voor het vinden van duurzame oplossingen.
Deelname aan politieke besluitvorming
Daarom is het essentieel dat Nederlands beleid erop wordt ingericht om gelijke rechten te waarborgen en ongelijke machtsverhoudingen te doorbreken. In het Paper Eerlijk, duurzaam en effectief, Gendergelijkheid als basis voor klimaat- en biodiversiteitsbeleid doen wij daarvoor drie aanbevelingen:
- Geef in Nederlands beleid en programma’s prioriteit aan betekenisvolle deelname aan politieke besluitvorming van vrouwen - van lokaal niveau tot internationale klimaatonderhandelingen.
- Zorg dat financiering toegankelijker wordt voor lokale (vrouwen)organisaties, en dat alle financiering voor klimaat en biodiversiteit gendergelijkheid bevordert.
- Zorg dat verschillende beleidsinitiatieven elkaar versterken, en niet elkaar tegenwerken of ondermijnen. Geef daarom prioriteit aan universele mensenrechten, waaronder vrouwenrechten en milieu- en klimaatafspraken.
‘De klimaatcrisis is niet alleen een water- en biodiversiteitscrisis maar ook een gendercrisis’, stelt Simavi-directeur Dieneke van der Wijk. ‘Dit gezamenlijke paper laat zien dat eerlijk, duurzaam en effectief beleid vraagt om een geïntegreerde aanpak.’