Opening HER Film Festival: 200 bijzondere vrouwen verbinden met de kracht van verhalen

Artikel: 11.03.24, Amsterdam

Op Internationale Vrouwendag brachten Simavi en Cinetree tweehonderd bijzondere vrouwen samen om de vierde editie van HER Film Festival te vieren in De Duif in Amsterdam. De avond was gevuld met inspirerende sprekers, voorvertoningen van de HER-filmselectie, en vooral heel veel ontmoetingen.

Cinetree-oprichter Hanna Verboom (L) en Simavi-Campaigner Sabine Brusse (R) openden samen de avond. Foto: Chloé Chanté Leenheer

Bewustzijn creëren met krachtige films

De avond stond in het teken van verbinding en de kracht van het verhaal. Hanna Verboom trapte de avond af met een terugblik op het ontstaan van HER Film Festival, en de gedeelde drijfveer van Simavi en Cinetree om bewustzijn te creëren over de positie en kracht van vrouwen. Want, zoals ze het publiek meegaf: "Het is zó belangrijk dat vrouwen elkaar de hand reiken." HER Film Festival biedt deze mogelijkheid met bijzondere films die verhalen vertellen die gehoord moeten worden.

Nieloefaar (L) en Sabiha Siddique (R) raakten de zaal diep met een lied over de moed van vrouwen, en een verhaal over de waterproblemen in Bangladesh.

Inspireren om nú te handelen

Ook Nancy Poleon, de oprichter van BrandedU, en tevens HER curator, deelde hoe de verhalen van haar idolen haar dagelijks inspireren om zich in te zetten voor vrouwelijk leiderschap. Als ondernemer helpt zij carrièrevrouwen met hoge posities om zichtbaarder te zijn. Zangeres Nieloefaar zong het lied Bella Ciao in het Perzisch, om stil te staan bij alle vrouwen die nu in oorlog en mensonterende omstandigheden verkeren, waarmee ze de zaal diep raakte.

Sabiha Siddique, MEL officer bij Simavi, was speciaal voor de opening van HER Film Festival vanuit Bangladesh naar Nederland gereisd om een aangrijpend verhaal te delen over waterproblemen in haar land. Door iedereen in het publiek te vragen zich in te leven in het verhaal van een vrouw in het kustgebied van Bangladesh, waar overstromingen en verzilting de toegang tot water snel verslechteren, drong tot iedereen door dat de watercrisis een urgente bedreiging is voor gendergelijkheid en de rechten van vrouwen en meisjes.

Sacha de Boer (L) gebruikt fotografie om vrouwen een gezicht en een podium te geven. Ook de aanwezigen in de zaal, onder wie Wendy Keza, kregen de kans om te delen hoe zij zich inzetten voor gendergelijkheid.

Investeer in vrouwelijk leiderschap

Dit benadrukte ook Sacha de Boer, die als fotograaf afreisde naar Kenia om voor Simavi de gevolgen van de watercrisis vast te leggen. Haar oproep was dan ook om te investeren in vrouwelijk leiderschap door te doneren aan Simavi’s Water Justice Fund. Want, zoals deze avond maar al te duidelijk werd: vrouwen hebben de oplossingen. Door vrouwengroepen te ondersteunen, ondersteun je de hele gemeenschap.

Tussendoor kwamen verschillende aanwezigen aan het woord over hun persoonlijke missie. Van investeren met impact tot sociaal ondernemerschap en van filmmakers tot pleitbezorgers van educatie: het was duidelijk dat de zaal bruiste van de energie en intentie om samen het verschil te gaan maken.

Hanna Verboom van Cinetree met Prinses Laurentien van Oranje

De avond werd afgesloten door prinses Laurentien van Oranje. In haar speech sprak ze belangrijke woorden: “Elke dag heb je een keuze: ga je voor de makkelijke of de moeilijke weg. Wanneer je de moeilijke weg kiest, kun je weerstand tegenkomen. Maar onthoud: weerstand is liefde. Het is een teken dat je het juiste pad gekozen hebt.” En zo inspireerde zij de hele zaal vol impactmakers om hun missie te vervolgen.

Dit event was nooit gelukt zonder onze geweldige partners, waaronder Kok op Stelten, Dignita, Amsterdamse Wijnkoperij, David van den Noord, Stadsherstel Amsterdam, Héman Horecaverhuur, Lowlander Botanical Beers, Reflower en Chloe Chante Leenheer. ⁠ 

We zijn trots dat de vierde editie van HER Film Festival op zo'n geweldige manier van start is gegaan. De films van HER Film Festival zijn t/m zondag 17 maart voor iedereen te zien via herfilmfestival.nl.

Investeer in de kracht van vrouwen

En bouw mee aan een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot water
Van elke euro die we ontvangen, gaat 85% naar ons werk voor meisjes en vrouwen.