Oeganda, India, Nepal: de klimaatcrisis is nú

Artikel: 03.05.22, Amsterdam

Soms komt het ineens heel hard binnen: dat klimaatverandering nú al slachtoffers maakt. Zo kreeg ik afgelopen week te horen dat een jonge wateringenieur uit Oeganda, betrokken bij een van onze partners, na afloop van een training tragisch om het leven is gekomen. Dat gebeurde toen hij met zijn motor onderweg naar huis een rivier probeerde over te steken. De sterke stroming door de extreme regenval waar Oeganda als gevolg van klimaatverandering steeds vaker mee te maken heeft, werd hem fataal.

Extreme temperaturen en overstromingen

Ook in andere landen is de situatie op dit moment levensbedreigend te noemen. Neem de extreme hittegolf waar bijna heel India op dit moment onder zucht. In sommige regio’s liep de temperatuur dit weekend op tot boven de 50 graden Celsius. ‘Voor de opwarming van de aarde kwamen zulke temperaturen in India eenmaal in de vijftig jaar voor. Nu één keer in de vier jaar’, vertelde weerdeskundige Mariam Zachariah in de Volkskrant. Kun je je voorstellen wat een temperatuur van 50 graden betekent als je geen goede toegang hebt tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen? In Nepal wordt ondertussen gevreesd voor overstromingen door smeltende gletsjers in het Himalayagebergte.

Zorgen dat het leven leefbaar blijft

Al deze ontwikkelingen laten zien dat klimaatverandering al lang niet meer iets is waar we vooral toekomstige generaties tegen moeten beschermen. Het zijn de huidige generaties, en dan vooral de meest kwetsbare gemeenschappen in lage- en middeninkomenslanden, die de gevolgen van de klimaatcrisis vandaag al moeten dragen. Genoeg reden om alles op alles te zetten om ergere opwarming te voorkomen, maar ook om nú al veel meer te doen om ervoor te zorgen dat het leven leefbaar blijft. Veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen vormen de basis. Een basis die zwaar onder druk staat doordat droogte en overstromingen met watervervuiling als gevolg zorgen voor drinkwatertekorten. Vrouwen en meisjes, die vaak verantwoordelijk zijn voor het halen van drinkwater, voelen dat als geen ander.

Kennis en ervaring van vrouwen zelf

Met de Water Wake-Up Call trekken wij als Simavi – samen met deze vrouwen en onze partnerorganisaties in Afrika en Azië – aan de bel. De watercrisis moet een van de belangrijkste speerpunten van het Nederlandse en internationale klimaatbeleid worden. De belangrijkste veroorzakers van de klimaatcrisis moeten hun eerlijke deel betalen in het aanpakken ervan. Ook moeten we onze internationale beloftes nakomen. Dat betekent een verdubbeling van de financiering van maatregelen om de gevolgen de klimaatcrisis op te vangen. Financiering die vooral terecht moet komen bij de projecten die vrouwen zelf opzetten vanuit hun kennis en ervaring met duurzame watervoorziening. Niet morgen maar nu. Ondersteun hen en sluit je aan bij onze Water Wake-Up Call.

Esther de Vreede, programmadirecteur Simavi

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer