GIRLS POOP TOO!

Artikel: 19.11.20, Amsterdam

Ken je dat: ontzettend nodig naar het toilet moeten, maar nergens in de buurt een plek om te gaan? Of opmerkingen als “meisjes poepen alleen roosjes?!”. Of geen prullenbak om je maandverband te verschonen?

Een toiletbezoek is voor vrouwen vaak omgeven met schaamte, taboe en onpraktisch gedoe. En dat terwijl ontlasten het meest normale en natuurlijke ooit is!

Vrouwen en meisjes moeten ook hun behoefte kunnen doen

Wereld Toilet Dag

Op 19 november is het Wereld Toilet Dag en staan we stil bij het wereldwijde gebrek aan toiletvoorzieningen, en de gevolgen daarvan:

  • Het drinkwater van miljoenen mensen wordt besmet met bacteriën.
  • Miljoenen mensen, vooral kinderen, sterven jaarlijks door diarree als gevolg van slechte hygiëne en voorzieningen.
  • Tijdens de pandemie is hygiëne en handen wassen extra belangrijk!

Geen toegang tot een toilet: een wereldwijd probleem

Het is een mensenrecht om toegang tot een toilet te hebben. Toch zijn er 4,2 miljard mensen wereldwijd die geen toegang hebben tot veilige sanitatie.

Vooral voor vrouwen en meisjes is dat een ramp: zij kunnen bijvoorbeeld tijdens hun menstruatie niet naar school of werk als er geen toilet is en ze zijn kwetsbaar voor (seksueel) geweld als er geen veilige plek is om hun behoefte te doen.

Wat kan jij doen?

Je kan je inzetten voor krachtige vrouwen en ontvang het laatste nieuws, verhalen en updates door je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Of doneer voor veilige toiletten en een blijvende verandering in het leven van meisjes en vrouwen.

Wat doet Simavi?

Simavi werkt in Afrika en Azië in verschillende projecten op het gebied van water, sanitatie en hygiëne. We letten daarbij niet alleen op het plaatsten van voorzieningen, maar ook op onderhoud, onderwijs en wetgeving, omdat we geloven in blijvende verandering.

Elke euro geïnvesteerd in sanitaire voorzieningen levert vijf euro op.

  • Vanwege lagere zorgkosten, hogere arbeidsproductiviteit en minder voortijdige sterfgevallen
  • Het vermindert ondervoeding veroorzaakt door diarree
  • Het bevordert waardigheid en veiligheid van meisjes en vrouwenHet bevordert schooldeelname van meisjes
Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer