Blij met doorbraak gratis maandverband en tampons, maar bied ook duurzame keuze

Artikel: 12.12.22, Amsterdam

Het was geweldig nieuws vorige week: een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zijn steun uit voor de motie van D66-Kamerlid Hülya Kat en Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek om maandverband en tampons gratis te maken voor mensen met een laag inkomen. Nog beter nieuws: Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, sprak haar steun uit voor het voorstel.

Menstruatiearmoede

Ontwikkelingsorganisatie Simavi vroeg vorig jaar met een door meer dan 14.000 mensen ondertekende petitie bij de Kamer aandacht voor het wereldwijde probleem van ongelijke kansen als gevolg van menstruatie. Ook in Nederland is dat een issue: uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 mensen die menstrueren in Nederland geen geld heeft voor menstruatieproducten. In Amsterdam zou zelfs 27 procent van de mensen die menstrueren op enig moment niet voor menstruatieartikelen kunnen betalen.

De Kamer beloofde vorig jaar naar aanleiding van een motie van Kamerleden Marieke Koekkoek en Chris Stoffer zich in te zetten voor menstruele gezondheid wereldwijd. Het nu aangenomen voorstel is een belangrijke stap om menstruatiearmoede in Nederland aan te pakken. Daarbij willen we het kabinet graag twee belangrijke aanbevelingen meegeven.

Milieuvriendelijke menstruatieproducten

Allereerst zou het goed zijn om mensen die menstrueren de mogelijkheid te geven om ook voor meer duurzame menstruatie-producten te kiezen, zoals bijvoorbeeld de menstruatiecup, herbruikbaar maandverband en -ondergoed. Zeker in een land als Nederland waar schoon water altijd beschikbaar is, is de menstruatiecup bijvoorbeeld een geschikt en relatief goedkoper alternatief voor tampons en maandverband. En niet onbelangrijk: maar liefst 99 procent milieuvriendelijker dan reguliere tampons en maandverband.

Foto van Karolina Grabowska

Menstruele gezondheid wereldwijd

De tweede aanbeveling aan het kabinet is om menstruele gezondheid ook internationaal aan te pakken. In de beleidsnotitie die minister Liesje Schreinemacher afgelopen zomer uitbracht, was nog onvoldoende aandacht voor het feit dat menstruatiearmoede in veel landen tot grote ongelijkheid leidt. Als Simavi hebben we internationaal veel ervaring opgedaan met herbruikbaar en dus relatief milieuvriendelijk maandverband en menstruatie-ondergoed. Als relatieve voorloper op dit terrein, kan Nederland straks met nog meer kracht dit thema aan de orde stellen. Totdat ‘ongesteld = ongelijk’ wereldwijd niet langer opgaat.

Femke van Heun, menstruatiedeskundige bij Simavi

Dit artikel is doorgeplaatst op OneWorld.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer