Amsterdam kleurt geel voor de opening van HER Film Festival

Artikel: 20.10.22, Amsterdam, Noa Gortworst

Door Noa Gortworst, junior communication officer Simavi

Vrijdag 14 oktober rolde Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam de gele loper uit voor de feestelijke opening van HER Film Festival. HER Film Festival is een samenwerking van ontwikkelingsorganisatie Simavi en filmplatform Cinetree, en viert de verhalen van krachtige vrouwen. Zowel in Nederland als internationaal.


Koninklijk Theater Tuschinski vulde zich voor het evenement met experts uit de filmsector, klimaatactivisten, beleidsmakers en politici, vele geïnteresseerde partners en stichtingen, en trouwe donateurs van Simavi. Een groot deel van hen was gehuld in geel. De kleur van hoop en optimisme. En de officiële kleur van HER Film Festival.

Hoop en optimisme

De boodschap van hoop en optimisme was een terugkerend element die middag. De Amsterdamse wethouder Touria Meliani gaf het startschot voor het programma met de anekdote over hoe film haar als jonge, net-zelfstandige vrouw inspireerde om haar ambities te volgen. Ongeacht wat haar omgeving daarvan vond. 

Daarmee had ze een boodschap voor het publiek: HER Film Festival gaat om meer dan alleen vermaak. Film is namelijk een krachtig medium waarmee je mensen aan het denken kunt zetten, kunt inspireren, en je missie aan een breed publiek kan overbrengen. Ook acteur en Cinetree-oprichter Hanna Verboom uitte op hetzelfde podium haar hoop voor een toekomst waarin elke vrouw onbeschaamd de ruimte in mag nemen.

Wethouder Touria Meliani geeft het startschot voor het festival

Vrouwelijk leiderschap

Deze boodschap benadrukte ook Simavi directeur Dieneke van der Wijk. Naast vertellen over het werk van de ontwikkelingsorganisatie deelde ze persoonlijke ervaringen over gemeenschappen waarin vrouwen en meisjes nog altijd een achtergestelde positie hebben op het gebied van water en sanitatie. En de grote gevolgen die de klimaatcrisis daarop heeft.

Hierover sprak Hanna Verboom ook met Diana Kazooba, Eefke van der Wouw, en Sophie Dros. Alle drie bijzondere vrouwen, met een passie voor vrouwenrechten en klimaat. Diana Kazooba, van Simavi in Oeganda, deelde de primeur dat later dit jaar de eerste editie van HER Film Festival in Oeganda plaatsvindt. Klimaatactivist Eefke van der Wouw introduceerde HER Climate Stories. Filmportretten, van drie vrouwelijke klimaatactivisten, die tijdens HER Film Festival in première zijn gegaan. Sophie Dros, regisseur van de documentaire Sisterhood, sprak over haar film, vrouw-zijn en vertelde dat een aantal HER Film Festivalfilms ook in filmhuizen door heel Nederland vertoond worden.

**update** in verband met een uitbraak van Ebola in Oeganda wordt HER Film Festival waarschijnlijk verplaatst. 

‘The Notorious’ RBG

Natuurlijk is de opening van een filmfestival niet compleet zonder de vertoning van een film. De documentaire RBG, over het leven en werk van de Amerikaanse rechter en vrouwenrechten-voorstander Ruth Bader Ginsberg, vormde het hoofdprogramma. Activist en oprichter van ‘Stem op een Vrouw’ Devika Partiman leidde de film in met een persoonlijk verhaal over wat het betekent als vrouwen het recht op autonomie kwijtraken. Iets waar Ruth Bader Ginsberg zich gedurende haar leven hard voor maakte.

Zo inspireerden haar eigen ervaringen met discriminatie op basis geslacht haar om deze ongelijkheid te bestrijden als advocaat. Zij was hierin zo succesvol dat ze het schopte tot een van de negen rechters aan het Amerikaanse Hooggerechtshof. Ondanks haar kleine postuur en ingetogen persoonlijkheid verwierf ze een iconische status. Ze kreeg de geuzenaam ‘The Notorious RBG’, een verwijzing met een knipoog naar gangster rapper The Notorious B.I.G..

Ruth Bader Ginsberg overleed in 2020, toch is de film actueler dan ooit. Veel van de (vrouwen)rechten waar zij zich hard voor maakte zijn de afgelopen tijd onder druk komen te staan. Daarom blijven we met HER Film Festival de verhalen van vrouwen vieren en aandacht vragen voor de rechten van vrouwen.

HER Film Festival duurt tot 23 oktober 2022, je bekijkt de films via herfilmfestival.nl.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer