Tweede editie van HER Film Festival bijna van start, ben jij er bij?

Article: 30.09.21, Amsterdam, Wendy Klaasse

Héél binnenkort barst de tweede editie van HER Film Festival los. Vanaf 14 oktober kun je een hele week lang gratis en online genieten van de allermooiste films. En je laten inspireren door krachtige vrouwen. Zorg alvast dat je agenda zo leeg mogelijk is, want het programma belooft weer veel bijzondere filmavonden.

Meld je aan en blijf op de hoogte van de films en het festival.

Verhalen die gehoord moeten worden

Met HER Film Festival slaan Cinetree en Simavi voor de tweede keer de handen ineen om aandacht te vragen voor gelijkheid. Wereldwijd is onderdrukking en onrechtvaardige behandeling van vrouwen en meisjes helaas nog steeds een feit. HER Film Festival deelt verhalen van krachtige vrouwen van over de hele wereld, omdat wij geloven dat als vrouwen in hun kracht staan hun omgeving daar ook beter van wordt. En omdat we vinden dat deze verhalen gehoord moeten worden.

Door vrouwen, met vrouwen, voor iedereen

Tijdens het filmfestival krijg je toegang tot films die je niet zo snel in de bioscoop ziet. Films met vrouwen. En films door vrouwen. Zoals de Nederlandse film Vlekkeloos van regisseur Emma Branderhorst, die tijdens het festival z’n publiekspremière beleeft. Vlekkeloos behandelt het thema menstruatie-armoede en in de film volgen we de vijftienjarige Ruby die haar moeder niet om tampons of maandverband durft te vragen tijdens haar menstruatieperiode.

Volgens regisseur Emma Branderhorst rust er een dubbel taboe op menstruatie-armoede. Namelijk armoede, maar ook menstruatie is iets waar heel veel vrouwen niet over praten: ‘daarom dachten we, we moeten hier nu een film over maken om dit bespreekbaar te maken en hier awareness voor te creëren en verandering in te brengen, dat we er wel over kunnen praten.’

Ook tonen we het speelfilmdebuut Atlantique, van regisseur Mati Diop. Dit is de eerste film van een zwarte vrouwelijke filmmaker die geselecteerd werd voor de hoofdcompetitie van het filmfestival in Cannes én de Senegalese Oscarinzending. Dit Senegalees coming-of-age verhaal over de ontluikende liefde tussen de jonge Suleiman en Ada is een aangrijpende, mysterieuze maar ook betoverende film over opgroeien, verliefdheid en loslaten.

Iedereen kan de films van HER Film Festival kijken, meld je alvast aan als je niets wilt missen van het festival en de films! 

Zorgvuldig gekozen

De geweldige films van HER Film Festival selecteren we niet alleen. Simavi en Cinetree betrekken experts en filmliefhebbers die als curator een film toe te voegen aan de festivalselectie. Onze curatoren zijn Simavi-ambassadeur Barry Atsma, zanger en acteur Yootha Wong-Loi-Sing, wethouder van cultuur in Amsterdam Touria Meliani, artiest en producer Kris Berry, regisseur Emma Branderhorst, journalist en presentator Mandy Woelkens, Executive Secretary van ANEW (African Civil Society Network for Water and Sanitation) Sareen Malik en natuurlijk Cinetree oprichter Hanna Verboom. Het resultaat van hun zorgvuldige selectie: een oogstrelend en uiteenlopend filmaanbod.

Er staan films van over de hele wereld op het programma. Denk aan films uit Iran, Noord-Macedonië of Malawi. De onderwerpen zijn vaak treffend actueel; het effect van klimaatverandering op het leven van vrouwen is een belangrijk terugkerend thema. En soms zijn de onderwerpen juist heel tijdloos en universeel.. Zoals een verboden liefde of een jonge, ongehuwde vrouw die door een zwangerschap in problemen komt.

Meer dan film

Achter de schermen werken we naast het filmaanbod aan evenementen en een mooi programma met livestreams met makers, acteurs en activisten. Reden te meer om je alvast aan te melden en ervoor te zorgen dat je niks mist van HER Film Festival

Help and contribute to solutions for the water crisis.

What you can do